сряда, 5 септември 2012 г.

Ферма Елит (Велико Търновско) – Козе сирене, кашкавал и извара

Условия за поръчка
Сайт на производителя



Повече информация:
С кози се занимавам от 1994г., като в началото започнах с 20 броя кози и 120 броя овце и достигнах 380 кози майки и 60 броя ярета за разплод. Нужно бе подобряване на стадата чрез вътрешна селекция или вкарване на чиста и подобрена кръв отвън. Единствената възможност по това време беше Института по планинско животновъдство в гр.Троян и някои животни, внесени единични бройки кози от чужбина, но откриването им беше изключително трудно и историята около тях беше митично украсена.

До този период не ни бяха сполетявали нещастия и профилактичното и ежегодно ваксиниране не беше традиция. В периода от 2002г до 2005г измряха много животни по стадата от заразна агалксия и други болести. Днес отглеждането на кози е мое хоби - МАЛКО но чистокръвни животни. Сега с информация от интернет, помощ от държавата и ЕС и при желание човек може да постигне за кратко това, което другите държави са разработвали за десетилетия в селекционно-развъдната дейност. А именно - профилактика на стадата, закупуване и покриването им с чистокръвни животни.



1 коментар:

  1. Ами ако не представлява някаква тайна може ли информация за местоположението на фермата и дали се предлагат на място продукти ?
    Не намерих такава .

    Поздрави

    ОтговорИзтриване